Index Index    Index biserici Biserici
Fazanu


Derby Trophy
- partea I -
De la Sighisoara la Crit


RadioSon        Ce-i drept pornisem cu ideea sa scriu oareceva despre ceea ce am facut noi in 4 zile, respectiv 3 nopti de inceput de august. Cred ca Bogda imi spusese primul despre expeditie. Si uite ca pe 1 august tocmai intrasem intr-un concediu binemeritat, spun eu, Johnny era cred de vreo cateva zile si el in concediu, Bogda in vacanta iar Ana, prietena lui, vacanta de asemenea...


       Vorbisem mai de mult despre ce o sa se intample, facusem si o harta, deci eram intr-un fel pregatiti. Au fost si ceva probleme cu mijlocul de transport, dar pana la urma, totul s-a rezolvat.
       Si iata ca ma trezesc cu cei 3 (Ana, Bogda si Johnny) in fata usii pe la 12:00 in 2 august. Hai sa mergem!!! O.K., spun eu. Bagajul era gata, deci am tisnit. Ceva cumparaturi prin oras, printre care si filmele si ceva mancare, si ... am plecat.
       Cam pe la 15:00 am parasit Sighisoara cu o destinatie bine definita: Archita. Unde am si ajuns. Ne-am apucat de intrebat pe unde gasim persoana care are cheia bisericii. O mana de ajutor ne-a dat si pustiul Ghita (Moldovan Gheorghe), pe care l-am rasplatit mai tarziu cu o "cola" si un "croasant" (nu spui de care, nu vreau sa fac reclama). Crit Noi, adica eu, Johnny si Ana am baut o berica, iar Bogda, “za draivar”, un suculet.
       Dar sa revin la treaba noastra. Deci, cu ajutorul lui Ghita am dat de doamna Marcela, care ne-a deschis cetatea.
       Biserica din Archita e aparata de 2 ziduri, deci avem de-a face cu o incinta dubla. Zidul interior a fost construit intre 1806 si 1807. Initial fusesera 9 turnuri de aparare, din care s-au pastrat doar 6 pana in ziua de azi. Trebuie spus despre biserica ca a ars de trei ori pana in temelii. Ultima renovare mai sanatoasa dateaza din 1972. Altarul bisericii a fost construit in 1777 in stil baroc. Asta pentru ca initial fusese biserica catolica. Iar pentru orga au fost nevoie de 20 de ani (habar n-am de ce atat de mult) adica intre 1824 si 1844. Asta din spusele domnului Siklodi Denes, cu care am stat de vorba pe indelete. Tot de la dansul am aflat ca pe altar si orga sunt suflate aproximativ 12 kg de aur!
       Despre populatia saseasca: mai exista doar 2 familii de sasi, probabil in varsta. In 1990 mai existau 6 familii, dar au plecat dupa revolutie.
       Ne-am strans “jucariile” si am plecat spre Darjiu. Era cam 7 seara. Ajungem acolo si dam relativ repede de biserica. Un lucru dragut pe care l-am vazut in curtea casei parohiale, care era chiar langa biserica, a fost un birou. Birou care avea un poster pe o usa. Cu cine? Cu Dani de la Cradle.
Sighisoara        In fine, oamenii de acolo erau tare “politicosi”, asta a simtit-o mai mult Johnny.
       Notite a luat Johnny, poate el poa’ sa scrie mai multe despre biserica si zid. Cam asa arata notitele lui: "turnul rec. 1769, nava: Rakoczi 1640, zid + fortificatie, grau tinut langa biserica..."


       Ce-i drept, daca scanam foaia si o puneam, era mai interesant (no offence my man).
       Asadar, trecem mai departe... adica cu chiu cu vai am ajuns in Rupea, unde am pus KoRn-ul in perna, adica am dormit. Cu aceasta ocazie aduc multumiri Anei, pentru ca ea ne-a "rezolvat". Adica am dormit in casa bunicii ei.
       Si cam asa a aratat prima zi a expeditiei...
Viscri        Ce-a de-a doua a fost plina... Ne-am trezit dimineata, o cafea, o tigara, o toaleta dupa care am plecat spre Cata.
       O biserica destul de interesanta, pot spune eu, a fost construita in 1250. Lucru destul de interesant: au fost descoperite niste ferestre care au fost zidite mai de mult. Cica au fost dezgropate chiar de catre preot.
       Orga a fost construita de catre Andreas Eitel. Cat despre exterior, despre zidul de aparare, ei bine cica ar fi avut 6 turnuri initial, azi mai exista doar 5. Unul a fost daramat in 1895. Iar cel de la intrare era turnul slaninilor, proaspat renovat anul trecut (2000). Turnuri ale slaninilor am mai intalnit pe parcursul expeditiei si in alte cetati. Din nou aducem multumiri, de data asta doamnei Muller Ekhaterina, care ne-a mai zis, printre altele ca in momentul de fata, in Cata mai exista 6 sasi: 5 femei si un barbat, al ei. Ceea ce i-am zis noi nu a prea auzit, pentru ca era cam surda...
Mureni        Cam atat despre Cata. Ne-am suit fain frumos in masina, pardon dacie, si bice inspre Homorod.
       Trebuie sa spun ca unul dintre cei mai "impresionisti" oameni pe care i-am intalnit de-a lungul expeditiei noastre a fost cel care ne-a deschis biserica din Homorod. Si anume Thome Johann. Dar, pentru ca altceva e important, trec peste acest lucru.
       Deci Homorod. Foarte frumos. Cetatea avea initial doua ziduri de aparare, dintre care unul a fost demolat prin 1900, iar din materialul rezultat a fost construita incinta din prezent. Turnul bisericii, destul de inalt, 45 de metri, dateaza din 1400, si cica "nu avem voie sa-l vizitam".
       Ei bine, d-l Thome ne-a mai spus ca se tineau efectiv cursuri de agricultura, de zootehnie s.a.m.d. in incinta cetatii, cu multi ani in urma... El ne-a mai spus ca dupa 1700, adica dupa ce s-au mai domolit turcii, s-au mai demolat anumite "cladiri" de prin incinta...
       Din nou apare turnul slaninilor, e cel cu sindrila. Destul de interesanta constructia lui: are 5 laturi, din care 4 in exterior si 1 in interior. In februarie se obisnuia sa se "bage" slanina in turn. Si, la primul "durduit", in prima duminica, veneau oamenii si isi luau slanina cat credeau ei ca le ajunge pentru o saptamana intreaga. Chestia asta se repeta in fiecare duminica, pana cand se termina slanina oamenilor.
       Per total exista 4 turnuri de aparare, cate unul pentru fiecare colt. Cat despre biserica, acesta avea doua intrari distincte: pentru femei si pentru barbati.
Bunesti        Si biserica e o ciudatenie, despre constructie vorbesc. E construita pe directia Nord-Sud. Ideea e ca la inceput s-a construi biserica initiala pe directia est-vest. Asta se intampla prin 1200. Iar in 1793 a fost adaugata biserica spre sud. Tot din 1793 dateaza orga si altarul. In vechiul altar din biserica initiala, cea est-vest, in care se intra din biserica printr-o usa, exista frescele originale din 1200; de intrat am intrat acolo, dar nu ne-a lasat sa facem poze... ce sa-i faci, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere...
       Alt lucru destul de interesant: in biserica se sta organizat; chiar in fata altarului stau copii, apoi femeile, in ordinea varstei, urmeaza barbatii care nu mai pot urca la balcon si in cele din urma cei tineri sau in putere, care puteau sa urce la balcon, bineinteles, "in limita locurilor disponibile".


       Si gata si acilea... Ne-am luat zborul dupa acesta aventura inspre Fisher...
       Fisher... hmmm... parca acum imi amintesc... urma sa mancam dupa Fisher, asa ca aveam “chef”... apropos, de mancat mancam o data pe zi...
Biertan        Asadar, Fisher. Din nou 2 ziduri de aparare. Despre turnul de la intrare am aflat ca e relativ nou, construit undeva la inceputul secolului al XIX-lea. Initial a existat si o scoala de baieti, mai apoi a devenit de fete.
       Forma actuala a zidurilor, a turnului si a bisericii dateaza de la sf. sec al XIX-lea, mai exact din 1894-1896. Cat priveste biserica, ea a fost construita in 1480 si in interior exista o inscriptie cu componenta Consiliului Bisericii, inscriptie care dateaza din 1647. Si inca un lucru destul de interesant: initial a fost mai inalta cu 6-7 metri si avea si un balcon de jur-imprejur. Un lucru care merita neaparat vazut este usa gotica din interiorul bisericii, sa fiu mai exact de pe partea dreapta...
       Informatiile cat si accesul in biserica ne-a fost mijlocit de o doamna draguta, care s-a oferit sa ma panseze (aveam o rana la picior). Din pacate nu a dorit sa-si dea numele, in schimb l-am aflat pe al sotului. Morgen Andreas.
Biertan        Am zburat, vreau sa zic, pentru ca urma momentul ce mai meseriash al zilei: urma sa bagam la ghiozdan...
       Dupa ce ne-am revenit am pornit din nou. Urma Roadesh. Frumos sat. Frumosi oameni. Din pacate (pentru noi) prea harnici. Asa ca s-a intamplat ca “omu de legatura”, Domnul Martz Nu-Stiu-Cum, adica cel care avea cheile, sa fie plecat la fan. Asa ca n-a fost sa fie...
       Tzushti mai departe, ca nu era loc de stat, abia era loc de intors masina.
       Bunesti. Si pe acilea se muncea la fan, asa ca am hotarat sa mergem in Viscri, pentru ca oricum, cand ne intorceam, treceam prin Bunesti din nou. Am tras un exterior si am tzashnit...
Sighisoara        Foarte frumos din departare, ocazie cu care am tras si acilea o poza de ansamblu; adica Bogda, omu’ cu aparatu’. Auzisem ca ar fi in Patrimoniul UNESCO toata cetatea, oricum era bine intretinuta. Cel putin in biserica arata foarte bine, poate si pentru faptul ca se tin slujbe tot in a doua duminica, slujbe la care participa aproximativ 36 de enoriasi.
       Deasupra boltii din fata altarului era o incriptie din MDCCXXXXIII, adica 1743. Galeriile sunt ceva mai vechi, dar nu cu mult: 1724. Orga e din 1817 iar contraforturile din sud dateaza din 1715. Omu’ de legatura (Van Der Vaals), Dotz Gerthard, ne-a mai zis ca exista un tunel secret care lega turnul bisericii de casa parohiala, tunel care s-a surpat.
       Placa de la intrare are o inscriptie de genul “1914 : O J.”. N-avea cum sa fie vorba de Simpson J...
Biertan        Si inca o chestie care s-a intamplat la Viscri, cu urmari jenante pentru noi. Exista o scara de acces in turnul bisericii prin biserica. Ei bine aici e momentul in care am crezut ca vom deveni celebri. Chiar primul rand de scari pe care trebuia sa le urci aveau in capat o fereastra ingusta, mai degraba un locas de tragere. Era aproape de apus si razele soarelui aveau o culoare foarte frumoasa, cel putin pe peretii ingusti ai scarii. Deci inca o data, o poza cu care deveneam celebri. Drept pentru care am hoatarat sa incepem un film nou. Oricum pe cel existent in aparat mai existau disponibile doar 2-3 pozitii. Zis si facut. Film nou deci. Dar Bogda nu a tras destul filmul, drept urmare urmatoarele 36 de poze au fost facute pe aceeasi pozitie; adica pe prima.
       De lucrul asta ne-am dat seama in Critz, abia a doua zi. Chestia cea mai ciudata: ca sa fim siguri ca iese "capodopera", am facut 4 pozitii. Deci pot spune ca din start am ...


26 ian 2002 -