Index Index

CalibrarePentru a vedea continutul paginilor web asa cum au fost concepute este nevoie ca monitorul celui care priveste sa fie calibrat asemanator celui care a construit-o (aceasta pe langa rezolutia recomandata - care pe acest site este de 1024x768).
Calibrarea corecta a monitorului ar trebui de fapt facuta de fiecare persoana, pentru a putea vedea paginile web si imaginile (si nu numai) in conditii cat mai bune, insa apar multe lucruri in calcul, de multe ori chiar monitoarele fiind de prea slaba calitate (cel putin la noi in Romania) pentru a putea fi considerate corespunzatoare unei "vizionari bune".
Pentru a putea vizualiza pagina mea "asa cum a fost construita" (mai ales continand multe imagini alb-negru, intunecate de multe ori) este nevoie sa va setati monitorul intr-un anume fel. Nu e nevoie sa-l "dereglati", ci doar sa incercati setarea lui corespunzatoare.
Sunt si eu de parere ca un monitor nu trebuie setat oricum, si nu sunt de acord cu afirmatii de genul "mai dau un pic de rosu si mai luminos, ca asa-mi place".. Monitorul trebuie setat astfel incat sa reproduca intr-un mod satisfacator imaginile, conform unor standarde. Bineinteles ca standardele consta in modul de perceptie, nu in niste valori anumite, fiecare ochi "vazand" altfel culorile.
De fapt nu are rost sa tin aici teorie, sa trecem direct la "practica".
! Metodele prezentate aici nu au fost inventate de mine, eu doar preluandu-le si prezentandu-le aici.

Inainte de a incepe trebuie sa va puneti monitorul in locul in care va sta de obicei (si ar fi bine ca pozitionarea acestuia sa fie astfel incat sa nu aveti nici o sursa de lumina in spatele monitorului - mai ales fereastra).

Gamma correction

Monitoare "avansate" permit setarea valorii pentru gamma correction, insa eu inca n-am vazut un astfel de monitor si nici nu cred ca noi in Romania sa "ne lovim" de problema asta prea curand.. In schimb noile placi video permit setarea unei valori a lui gamma.
De obicei valoarea lui gamma este 1.8 sau 2.2 pentru monitoare si 2.2 pentru televizoare, dar de cele mai multe ori aceasta nu corespunde "realitatii" din cauza calitatii si provenientei indoielnice a monitoarelor pe care le avem..

Ca sa aflati valoarea lui gamma corespunzatoare monitorului dumneavoastra:
   - incarcati pagina de aflare gamma si vizionati-o full screen (cu Internet Explorer apasand F11), sau puneti imaginea de acolo pe un fundal negru
   - setati luminozitatea si contrastul la maximum
   - avand in fata un ecran negru, scadeti din luminozitate pana cand fondul dispare (e de aceeasi culoare cu marginea neagra a ecranului)
   - scadeti contrastul pana cand barele albe si negre din stanga numerelor par egale in dimensiune
   - daca nu obtineti acest lucru setati contrastul undeva la mijloc (de fapt se incearca obtinerea griului din 50% alb si 50% negru)
   - priviti imaginea de la distanta si in dreptul unui numar culoarea obtinuta din liniile din stanga va parea aceeasi cu cea din dreapta
   - numarul in dreptul caruia are loc acest lucru este valoarea gamma corespunzatoare monitorului.

Totusi, folosind aceasta valoare in setarea adaptorului video nu obtineti intotdeauna ceea ce trebuie. De aceea urmeaza o metoda prin care va recomand setarea valorii gamma a placii video (monitorului, daca sunteti un "posesor fericit" a asa ceva).
   - incarcati pagina de calibrare gamma si vizionati-o in aceleasi conditii ca mai sus
   - modificati valoarea gamma corespunzatoare placii dumneavoastra video pana cand barele par a avea aceeasi culoare, adica sa nu para a avea dreptunghiuri mai luminoase sau mai intunecate
   - cand gamma este prea mic obtineti ceva asemanator primei imagini, cand este corecta celei de-a doua, iar daca valoarea gamma trebuie scazuta obtineti a treia:

1.   2.   3.

   - Daca folositi Windows pentru a ajunge la meniul de setare a valorii gamma a adaptorului dumneavoastra video de obicei calea de acces este: Control Panel > Display > Settings > Advanced > Color Correction, dar poate sa varieze in functie de hardware si drivere, sau chiar sa lipseasca.

Contrast si luminozitate

In imaginea urmatoare trebuie sa poata fi distinse 20 de tonuri diferite de gri, incepand de la negru pur la alb pur:


   - daca nu se disting 20 de nuante scadeti contrastul
   - daca exista vreo tenta de culoare intr-una din nuantele de gri ajustati culorile astfel incat sa dispara
   - daca negrul nu e "perfect" scadeti luminozitatea sau ajustati valoarea de "black point" al acestuia (daca aveti setari de acest gen, fie hardware, fie software)
   - daca albul nu e "perfect" cresteti luminozitatea sau ajustati valoarea de "white point" a monitorului
   - daca ambele culori sunt impure modificati contrastul si valorile corespunzatoare celor doua puncte pana cand obtineti un rezultat satisfacator.

O alta metoda de control a luminozitatii:
   - In imaginea urmatoare culorile corespunzatore lui -4 si lui 0 trebuie, vazute pe fond alb, sa se confunde.

Ajustarea culorilor

In imaginea care urmeaza trebuie sa vedeti intregul spectru de culori, trecerea de la o culoare la alta facundu-se astfel incat sa nu poata fi vazute nici puncte, nici linii intre culori:


   - daca monitorul nu suporta suficient de multe culori bara de mai sus va apare intr-una din urmatoarele forme "nesatisfacatoare":In imaginea urmatoare trebuie ca patratul negru sa fie la fel de intunecat cu marginea neagra monitorului, patratul alb sa fie cea mai luminoasa zona de pe ecran, iar in patratele gri sa nu apara nici o nuanta de alta culoare:


   - daca patratul negru nu satisface conditiile impuse scadeti luminozitatea
   - daca exista nuante de o anumita culoare in patratele gri desaturati culorea respectiva.

Daca setarile sunt corespunzatoare trebuie sa vedeti in imaginile care urmeaza 16 nuante de rosu, verde si albastru:
   - daca nu distingeti nuante inchise dintr-o anumita culoare trebuie sa cresteti cantitatea corespunzatoare culorii respective sau sa scadeti din celelalte doua
   - daca nu distingeti nuante deschise dintr-o anumita culoare trebuie sa scadeti cantitatea corespunzatoare culorii respective sau sa cresteti celelalte doua
   - puteti incerca si modificarea saturarii culorilor, daca aveti setari de acest gen (monitorul sau placa video).

Dupa ce vedeti toate nuantele din barele de mai sus priviti si la cele ce urmeaza:
   - daca nuantele de cyan nu se disting inspre partea in care culoarea este mai saturata, trebuie crescuta cantitatea de rosu
   - daca nuantele de magenta nu se disting inspre partea in care culoarea este mai saturata, trebuie crescuta cantitatea de verde
   - daca nuantele de galben nu se disting inspre partea in care culoarea este mai saturata, trebuie crescuta cantitatea de albastru
   - observatie: de obicei nuantele de galben sunt mai greu de distins, si probabil nu veti vedea mai mult de 7-8 nuante din cele 11 daca sunteti barbat.

Setarile de la fiecare pas au efect si asupra celor anterioare, deci pentru a obtine un rezultat satisfacator aveti nevoie de rabdare, trebuind sa verificati de fiecare data daca toate conditiile sunt indeplinite.


16 aug 2000 -