Index Index

Colinde     M-am gândit într-una din zile să-mi transform caietul de colinde pe care l-am avut cam în perioada şcolii primare şi generale (între 1987 şi 1994) într-o pagină web în care să prezint atât colinde "originale", provenind fie din zona Sighişoarei, fie de pe Valea Izei (adică zonele de provenienţă ale părinţilor mei) cât şi alte cântece de Crăciun având probabil provenienţă cultă.
     Nu doresc să prezint colindele ca un "culegător", fiindcă toate câte sunt prezentate aici probabil există deja în manuscrise la institutele de folclor în diverse variante, ca urmare colindele le-am împărţit în trei categorii, anume cele care "îmi plac" şi eu consider a fi originale, cele pe care le-am cântat şi eu cand eram mic şi "celelalte". Să nu înţelegeţi greşit, toate colindele sunt frumoase, însă pe unele le simt mai aproape decât altele.
     La un moment dat în viaţă cunoşteam şi melodiile la aproape jumătate din colindele scrise aici, dar acum cu greu mai reuşesc sa articulez crâmpeie de melodie (probabil şi pentru ca nu am voce) şi nici nu am avut timpul şi pregătirea să transpun melodiile pe portativ, ca urmare prezint doar textul cântecelor (care îşi pierd mult din farmec astfel).

Puteţi alege acum ce doriţi (dacă doriţi) să vedeţi:      Nu se doreşte a fi un studiu şi nici nu am făcut o redactare aşa cum ar trebui, probabil fiind multe greşeli de ortografie şi exprimare (unele păstrate intenţionat atunci când am transcris ce auzeam). De asemenea există şi inadvertenţe în text, uneori lipsind versuri sau lipsind logica, datorita transmiterii orale a cântecelor. În cazul în care am întâlnit mai multe variante ale aceleiaşi colinde am adăugat între paranteze (dacă am considerat diferenţa mare) şi textul alternativ.5 dec 2001 -