Index Index
Săpânţa-Cimitirul Vesel

Cimitirul vesel: un monument de artă populară sau un kitsch?... o opera de arta sau un bazar?... o mostră de autenticitate sau un fals?... o creaţie populară sau una individuală?

Schimbările din cadrul ritualului de înmormântare cu care ne-am obişnuit în ultimul secol ţin de ştergerea sau chiar dispariţia unor elemente ale acestuia (de exemplu tabuurile doliului, elemente ale îngrijirii mortului, etc.), în timp ce Săpânţa ne oferă spectacolul naşterii unui artefact din imaginaţia şi mâna unui singur artist, acceptării relativ rapide a acestuia de către o întreagă comunitate, integrarea într-un obicei atât de important cum este cel al înmormântării, mergând până la cuprinderea acestui element în nodul central al identităţii comunităţii.

Ţine de fiecare să răspundă la aceste întrebări, presupunând că dacă a ajuns aici şi le-a pus deja... Poate informaţiile ce le găsiţi pe această pagină vă vor ajuta... Cât despre părerea mea, o puteţi găsi printre rânduri.Selecţie de epitafuri Rituri funerare 96 de epitafuri Galerie de imaginiAceastă pagină a apărut în urma unui studiu realizat de Eliana Comănescu, Andreea Peca, Miki Şchiopu, Monica Şerb şi cu mine (Oana Marcu), ce se numeşte ”Cimitirul vesel: apariţia şi menţinerea unui obicei”. Pentru a afla mai multe detalii, faceţi o tură prin librării sau pe la catedra Facultăţii de Psihologie de la Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (asta peste vreo câteva luni, când urmează să apară un volum de texte de psihologie socială, coordonat de d-nul profesor Petre Curşeu, care va conţine şi acest studiu). Pentru orice comentarii, informaţii sau propuneri vă rog să-mi scrieţi la adresa de mail de mai jos.

4 mar 2003 -